LOVE CLOUDLET

LOVE CLOUDLET

NUTELLÁS KALÁCS

2016. március 27. - Bianka Eckert

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 50 g cukor
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 van.cukor
  • kb 25 dkg nutella
  • 1 db tojás a kenéshez
  • aprított mogyoró díszítésnek

Egy kevés tejben az élesztőt felfuttatom. A lisztet, tejet,tejszínt, cukrokat, tojásokat,sót és az élesztőt robotgépbe teszem, alaposan kidagasztom. A tésztát, meleg helyen kb 30 percig kelesztem. Lisztezett deszkán a tésztát 18-20 darabra osztom. A darabokat kis gombócokká formázom, letakarom és még 15 percig kelesztem. Amikor a golyók megkeltek, sodrófával kinyújtom és a közepére kanalazok a nutellából ( 1-2 ek ) Újra gömböket formálok belőlük és a kivajazott sütőformába teszem őket. A kalácsot felvert tojással lekenem, és apróra darabolt mogyoróval megszórom. A kalácsot 170 fokon 25 percig sütöm.

A receptért köszönet a :streetkitchen.blog.hu/2016/03/16/nutellaval_toltott_kalacs

Jó nassolást, B.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

 

p1060895.JPG

12903735_1178731645485412_1196287545_o.jpg

p1060898.JPG

cam07247.jpg

cam07255.jpg

 

 

MANDULÁS KALÁCS

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 egész kocka élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 3-4 dkg őrölt mandula
  • 2 csomag vaníliás cukor

2 dl tejben egy kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. Habosra keverem a cukrot a tojással, egy db vaníliás cukorral és a vajjal. Egy keverőtálba öntöm a lisztet, ebbe jön a só,az őrölt mandula, a habos tojásos keverék, és a felfuttatott élesztő. Az egészet gép segítségével dagasztani kezdem. Ha még szükséges adok hozzá tejet.  Az így kapott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán a tésztát három részre osztom, amit henger alakúra nyújtok ( gyúrok) és egymásba fonom őket a hagyományos módon. A fonott tésztát, kivajazott kuglófformába teszem, tetejét egy kevés tejjel elkevert vaníliás cukorral megkenem. A kalácsukat lefedjük és még egy 20 percet legalább hagyjuk még kelni. Ha szépen megemelkedett a tészta, már mehet is be a 170 fokos sütőbe 40 percre. Sütés közben érdemes még félúton egyszer megkenni a tejes cukorral, hogy minél ropogósabb legyen a kalácsunk. Sonka mellé kötelező! 

Jó nassolást, B.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

56328808_1868597979912858_3659688506220691264_n.jpg

56879479_1118618588309888_3196861601770376048_n.jpg

 

 

 

 

SZALAGOS FÁNK

Hozzávalók:

  • fél kg liszt 
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • fél l tej
  • olaj a sütéshez

3 dl langyos tejben egy kevés kis cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet tálba öntöm, hozzáadom a sót a tojássárgájával elkevert cukrot, a langyos vajat és a felfuttatott élesztőt. Gép segítségével elkezdem dagasztani a tésztát, ha úgy kívánja adagolok hozzá még tejet. A tetejét belisztezem és meleg helyen a duplájára növesztem. Mikor a tésztánk szépen feljött, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval, ha nincs pohárral köröket szaggatok. A kiszaggatott tésztát letakarva még fél órát kelesztem. Ha azt szeretnénk, hogy szép szalagos fánkokat kapjunk ki kell várni sajnos a pihentetési időt. Ha letelt a várakozási idő, mehetnek a fánkok a bő zsiradékba pancsolni. Forgassuk többször is a fürdőző fánkokat, hogy mindenhol szépen megsüljenek. Mikor elérjük a megfelelő színt ( aranybarna) vegyük ki egy papírtörlővel bélelt tálra és tálaljuk porcukorral,lekvárral.Én kilószámba szoktam tömni a pofimba őket.

Jó nassolást, B.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

 

f.png

cam06699.jpg

 

 

süti beállítások módosítása