Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 egész kocka élesztő
- 15 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 3-4 dkg őrölt mandula
- 2 csomag vaníliás cukor
2 dl tejben egy kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. Habosra keverem a cukrot a tojással, egy db vaníliás cukorral és a vajjal. Egy keverőtálba öntöm a lisztet, ebbe jön a só,az őrölt mandula, a habos tojásos keverék, és a felfuttatott élesztő. Az egészet gép segítségével dagasztani kezdem. Ha még szükséges adok hozzá tejet. Az így kapott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán a tésztát három részre osztom, amit henger alakúra nyújtok ( gyúrok) és egymásba fonom őket a hagyományos módon. A fonott tésztát, kivajazott kuglófformába teszem, tetejét egy kevés tejjel elkevert vaníliás cukorral megkenem. A kalácsukat lefedjük és még egy 20 percet legalább hagyjuk még kelni. Ha szépen megemelkedett a tészta, már mehet is be a 170 fokos sütőbe 40 percre. Sütés közben érdemes még félúton egyszer megkenni a tejes cukorral, hogy minél ropogósabb legyen a kalácsunk. Sonka mellé kötelező!
Jó nassolást, B.♡
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!