Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- fél l tej
- só
- olaj a sütéshez
3 dl langyos tejben egy kevés kis cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet tálba öntöm, hozzáadom a sót a tojássárgájával elkevert cukrot, a langyos vajat és a felfuttatott élesztőt. Gép segítségével elkezdem dagasztani a tésztát, ha úgy kívánja adagolok hozzá még tejet. A tetejét belisztezem és meleg helyen a duplájára növesztem. Mikor a tésztánk szépen feljött, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval, ha nincs pohárral köröket szaggatok. A kiszaggatott tésztát letakarva még fél órát kelesztem. Ha azt szeretnénk, hogy szép szalagos fánkokat kapjunk ki kell várni sajnos a pihentetési időt. Ha letelt a várakozási idő, mehetnek a fánkok a bő zsiradékba pancsolni. Forgassuk többször is a fürdőző fánkokat, hogy mindenhol szépen megsüljenek. Mikor elérjük a megfelelő színt ( aranybarna) vegyük ki egy papírtörlővel bélelt tálra és tálaljuk porcukorral,lekvárral.Én kilószámba szoktam tömni a pofimba őket.
Jó nassolást, B.♡
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!