A családban sokat készül ez a recept. Főleg a nagynénim készíti el ezt a finomságot. Azonban bevallotta, hogy ő boltban veszi a kész kis égetett fánkocskákat. Nagyon finom úgy is, de arra gondoltam miért ne készíthetném el én, házilag magát az égetett tésztát. Most egy kicsit változtattam és a klasszikus mellett egy málnás krémeset is készítettem. Ezeket a cukikat egyébként babaváró bulikra és gyerekzsúrokra ajánlom!
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl víz
- csipet só és cukor
- 15 dkg liszt
- 3-4 tojás
- 200 ml habtejszín
- 1-2 zacskó habfixáló
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 marék málna
Először is elkészítem a tésztát. Egy lábosba teszem a vizet, a vajat, a csipet sót és cukrot majd felforralom. Amint, felforr közepes lángon hozzákeverem a lisztet. Ha jól dolgozunk egy labdává összeáll a tésztánk. Kicsit kihűtöm, majd egyesével hozzáadom a tojásokat, ügyelve hogy alaposan elkeveredjen a massza. A 3 tojás az biztos, hogy kell a negyediket már csak akkor kell hozzáadni, ha a tésztánkat két ujjunk között szétnyújtjuk és szétszakad. Ha a tésztánk kész, nyomózsákba töltöm és diónyi adagokat nyomok a sütőpapírral bélelt tepsire. A kis labdák 180 fokon sülnek készre 20 perc alatt. FONTOS, hogy az első 10 percbe ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a sütink. Amíg sülnek a minik elkészítem a kétfajta krémet. A habtejszínt a fixálóval együtt habbá verem, ízesítem cukorral. A krémet megfeleztem és az egyik felébe belekevertem az összetört málnaszemeket. Nincs más dolgunk, mint megtölteni a kihűlt égetett tésztánkat . A tetejüket levágjuk és az üregbe kanalazunk a tetszőleges krémből, erre csücsül vissza a levágott rész. A profiterolt lehet csokival leönteni, vagy csak simán fogyasztani. Én most porcukorral tálaltam. Mivel az időjárás eléggé meleg, azt javasolom a kész finomságot, hűtőbe tároljuk, már ha marad belőle.
Jó nassolást, B.♡
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!