LOVE CLOUDLET

LOVE CLOUDLET

OLAJBOGYÓS KIFLI

2016. június 11. - Bianka Eckert

Imádok pékségekbe járni. Egy finom kávé mellé nincs is jobb elképzelésem, mint egy frissen sült pékáru. Már a hét elején elterveztem, hogy hétvégén kiflit sütök. A kiflimnek nem elég, hogy csodás kelt tésztája van, de még meg is van töltve olajbogyós vajjal. Én mondom, ezt ki kell próbálnotok. Kicsit macerás, de tényleg megéri. És az íz, az illat...ahh bárcsak azt is tudnám mutatni. Megkockáztatom, hogy pékségben még nem ettem ilyen finomat. Sütésre fel.

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • kiskanál cukor
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zöld olajbogyó
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • pici víz

Első körben elkészítem a tésztát. Számolni kell azzal, hogy a tésztát egy egész éjszakára a hűtőben kell pihentetni, tehát úgy álljunk neki. A tésztához, az 5dkg vajat és az 1dl tejet összemelegítem. Ha kész, hozzákeverem a 2,5 dl vizet. Egy kisebb tányérba öntök belőle, majd az élesztőt beleszórom az evőkanál cukorral együtt. A keverőtálba szórom a lisztet, sót majd a felfuttatott élesztőt és a maradék vajas tejet. Pár percig dagasztom a tésztát. Mikor kellően ruganyos masszát kapunk, egy kiolajozott tálba fektetjük és konyharuhával letakarva betesszük a hűtőbe egy éjszakára.  A töltelékhez, 15dkg vajat, alaposan kikeverek az apróra vágott olajbogyóval és az összezúzott fokhagymával. Én robotgépet használtam, úgy jobban összeállt nekem a töltelék és a bogyót is apróbbra tudtam darálni. Egy fóliára helyezem, majd ez is mehet a hűtőbe. Másnap reggel, lisztezett deszkán a kétszeresre kelt tésztát, körlappá nyújtom. A lapot megkenem az olajbogyós vajjal, majd cikkekre szelem. Nekem majdnem 20 darab kijött. Már csak egyesével feltekertem a kis háromszögeket ( hosszabb oldalról indulva ) és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem, megkentem a vízzel elhabart tojással. A kiflik 200 fokon sültek, aranybarnára 28 perc alatt. Szerintem érdemes rögtön dupla adagot csinálni, mert tényleg hihetetlen finom!

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

p1080492.JPG

p1080502.JPG

p1080503.JPG

NARANCSOS & EPRES FELHŐ

A hétvégén nagy buli volt nálunk. Ilyenkor anyuval mindig egy halom sütivel készülünk. Ilyen alkalmakkor, nem igazán szoktunk kísérletezni, mindig a megszokott és jól bevált sütemények kerülnek az asztalra. Az egyik ilyen szuper finomság, anyu isteni narancsos kreációja, amiből rögtön készült egy epres változat is. A felhő névre azért esett a választás, mert roppant könnyű, lágy desszertről van szó. A recept a tiramisura hasonlít, annyi hogy ebbe mascarpone helyett tejföl kerül.

Hozzávalók a narancsos verzióhoz:

  • 2 db zacskós habtejszín
  • 4-5 ek. porcukor ( aki édesebben szereti rakhat bele többet is ) 
  • 1 nagy tejföl
  • 1 nagy zacskó babapiskóta ( amiben 4 db csomag van )
  • narancslé
  • 1,5 kg narancs

A habtejszínt felverem. Óvatosan összeforgatom a tejföllel, porcukorral és félreteszem. A narancsokat héjuktól eltávolítom, majd vékony karikákat vágok. Egy nagy tál aljába teszek egy keveset a krémből. Erre jön a narancslében megforgatott babapiskóta, krém és a narancs. Ezt addig ismétlem míg a hozzávalók elfogynak. A sütemény tetejét naranccsal fejezem be. Ajánlatos mindenképp egy éjszakát állni hagyni a hűtőben, hogy az ízek jobban összeérjenek és a babapiskóta megpuhuljon.  

Az epres verzióhoz, minden alap anyag marad csak a narancs van eperre cserélve ( 1kg) és a narancslé málnaszörpre. 

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

p1080470.JPG

p1080479.JPG

p1080482.JPG

 

 

süti beállítások módosítása