LOVE CLOUDLET

SZUPER TÖKÖS PITE

2017. november 02. - Bianka Eckert

Ősszel kevés olyan étel van ami, annyira népszerű, mint a sütőtök. Bámulatos mennyire sok féleképp ellehet készíteni. Lehet belőle köreret készíteni, forró krémlevest vagy, amit most én is, egy nagyszerű pitét.

Hozzávalók:

  • 150 g liszt
  • 75 g vaj
  • 4 ek. hideg víz
  •  só
  • 200 g kristály cukor
  • fél tk. fahéj
  • fél tk. őrölt szerecsendió
  • negyed tk. őrölt gyömbér
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 tojás
  • 900 g sütőtök

Először összekeverem a pite hozzávalóit. Egy tálba mérem a lisztet, kevés sót, kockára vágott vajat, majd az egészet morzsás állagúra morzsolom. Ekkor teszem hozzá a vizet, és összegyúrom a tésztát. Míg elkészítem a tölteléket beteszem a hűtőbe. A töltelékhez meghámozom a tököt, majd kisebb kockákra vágom és felteszem főzni. Mikor puha, leveszem a tűzről, vizet leöntöm róla, majd az egészet össze turmixolom. Egy kisebb tálba összekeverem a cukrot, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és egy kevés sót. Az egészet belekeverem a sütőtökös masszába. A tojást ketté választom, a sárgáját hozzáadom a sütőtökös keverékhez. Az egészhez öntöm a tejfölt és a fehérjéből felvert habot is. A hűtőben pihentetett tésztát, lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy tepsibe helyezem. Erre öntöm a krémet és 200 fokra ( légkeveréses) sütőbe tolom 10 percre. Amikor lejár a tíz perc, visszaveszem a hőt 180 fokra, és még sütöm 45 percig. Langyosan isteni!

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

23262036_1899600166731886_650182006_o.jpg

23158456_1899600393398530_48418815_o_1.jpg

23191740_1899600293398540_1669563942_o.jpg

ÉDES CHILLI JAM

Egy éve karácsonykor próbáltuk ki ezt a receptet a húgommal. Annyira jól sikerült, hogy azóta már többször el is készítettem. Vasárnap volt egy nagyon kis szuper piac, ahol különböző fajta chilit lehetett megkóstolni, valamint megvásárolni. Olyan szuperül sikerült a kilátogatásunk, hogy kaptam is egy nagy chili csokrot. Aki szereti a különleges lekvárokat, mártogatósokat feltétlen próbálja ki! Ó és karácsonyi ajándéknak sem utolsó :) 

Hozzávalók:

  • 4 piros kaliforniai paprika
  • 5-6 kisebb méretű chili. ( én miniből kb 10dbot tettem bele)
  • negyed tk. őrölt gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 250 g koktélparadicsom
  • 300 g cukor

A kaliforniai paprikát, a chilit és a paradicsomot felaprítom, majd egy robotgépbe teszem, Kissé össze turmixolom, majd hozzáadom a paradicsomot, a fokhagymát és az őrölt gyömbért. Az egészet alaposan össze turmixolom. ( lehet darabosabbra is hagyni, aki úgy jobban szereti ). Az egész masszát egy nagy serpenyőbe öntöm, hozzáadom a cukrot és magas lángon felforralom. Mikor felforr, alacsonyabb fokozatra kapcsolok és 1-1,5 ig főzöm. Fontos, hogy kevergessük, nehogy megégjen a cukor. Mikor már sűrű a lekvár, leveszem a tűzről és sterilizált üvegekbe öntöm. Teljesen lehűtöm, majd hűtőbe teszem. Nagyon finom meleg szendvicsbe, húsokhoz, vagy csak sörkorcsolya mellé tunkolni.

ui: nekem ebből az adagból 1,5 közepes üveggel lett.

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

22833420_1879293902095846_86289455_o.jpg

22882323_1879293098762593_1433205964_o.jpg

22850090_1879292805429289_1266267179_o.jpg

MINI KOSÁRKA

A hétvégén ünnepeltük a mama szülinapját. Nem is volt kérdés, hogy az ünnepi ebédre készítek neki valami édeset. Most egy FördősZé receptre esett a választásom, csak én az epret és a málnát lecseréltem fügére és kékszőlőre.

Boldog szülinapot Mama ❤

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap 
  • olvasztott vaj 
  • 5 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • pici só
  • 1 vaníliarúd 
  • 600 ml tej
  • 40 g étkezési keményítő
  • 2 db füge
  • pár szem szőlő félbevágva
  • pisztácia

Egy kistálba kikeverem a tojássárgáját a cukorral, sóval,vaníliarúd kikapart magjaival. Ehhez az egyveleghez öntök 550 ml tejet. Az egészet egy edénybe átöntöm, majd lassú tűzön melegítem. Mikor már langyos a tej hozzá öntöm a maradék tejben elkevert étkezési keményítőt és puding állagúra főzöm az egészet. Mikor elkészül, félreteszem, folpacckkal lefedve hűtöm. Míg hűl a krém, elkészítem a kosarakat. Ehhez a kinyújtott rétestésztából egyenlő négyzetet vágok. A lapok vajjal megkenve kerülnek a formába.Én 4-et tettem egy-egy muffin formába. Ahhoz, hogy kosár formát kapjak a lapokat mindig kissé elfordítottam, ügyelve hogy a sarkak túllógjanak a formán. 180 fokra ( légkeveréses ) előmelegített sütőbe teszem, 10 percre. A kosarakba kerül a vaníliás krém és a tetszőleges díszítés. Én most fügét, szőlőt és pisztáciát tettem a kosár tetejére.

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

22375262_10212135559876568_162451175_o.jpg

22343607_10212135561956620_1862377425_o.jpg

22368851_10212135560956595_1709795227_o.jpg

 

PASIFOGÓ TIRAMISU

Hogy miért pasifogó? Alkohol van benne, méghozzá SÖR! Tudom, tudom valami ütősebb alkohollal is készülhetne, de az én uram a SÖRt szereti, úgyhogy ilyen verzió született. Ráadásul melyik férfi nem szereti a SÖRt? Na ugye.

Hozzávalók:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín ( 30%os)
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 ml guinness sör ( a többit idd meg ) 
  • 24 db babapiskóta
  • 2 csésze kávé
  • kakaópor

A mascarponét elkeverem a cukorral,vaníliás cukorral, majd hozzá öntöm a tejszínt és ezzel is tovább keverem. Mikor sima a krém folyamatos keverés közben, hozzá öntöm a sört. Robotgéppel sűrű állagúra keverem az egész masszát. Egy kisebb tál aljába merek a krémből. Erre megy egy sor a babapiskótából, amit megforgattam a kávéban. Ez a rétegezés addig megy, amíg meg nem telik a tál. FONTOS! a tetejére krém kerüljön. A tiramisu a hűtőben pihen legalább 2 órát. Sajnos. A várakozás után megszórom kakaóporral és tálalom.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

22117661_1843193695705867_76969781_o.jpg

22092522_1843194199039150_1974379182_o.jpg

22092620_1843194232372480_380686113_o.jpg

 

 

RED VELVET FAHÉJAS CSIGA

Most már tényleg mondhatjuk, hogy megérkezett az ősz. Nem lehet mást csinálni ebben a borús, ám nekem nagyon kedves időszakban, mint sütni és sütni és sütni, na meg enni. Mennyei fahéjas csigák sültek ma a konyhámban, ráadásul rózsaszínűek! Ahh, kell ennél több? :)

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 90 g kristálycukor  + negyed csésze a töltelékhez
  • 50g vaj + 50 g a töltelékhez
  • negyed csész víz
  • 1 zacskó szára élesztő
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál kakaópor + 1 a töltelékhez
  • 2 kiskanál fahéj a töltelékhez
  • 2-3 csepp piros ételfesték 
  • tej
  • porcukor
  • vaníliás cukor

Egy keverő edénybe teszem a lisztet, a kristálycukrot, , az élesztőt, 3 evőkanál kakaóport, 2-3 csepp ételfestéket és a sót. Összekeverem, majd folyamatos keverés közbe hozzá adom az 50 g olvasztott vajat, a negyed csésze vizet és a felvert tojást. Annyi lisztet adagolok még hozzá, hogy a tészta kellemesen rugalmas legyen. A tésztát konyharuhával lefedem és fél órára meleg helyre teszem. Fél óra elteltével, lisztezett felületen kinyújtom a tésztát. A tésztát a maradék 50 g olvasztott vajjal megkenem, majd a negyed csésze kristálycukorral elkevert kakaó és fahéj egyveleggel megszóróm. Szorosan feltekerem,  majd tetszőleges méretű csigákat vágok. A csigák, sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek, majd a 180 fokos ( légkeveréses) sütőbe, körülbelül 20-25 percre. A tetejére én porcukorból, tejből és vaníliás cukorból készítettem mázat. A mázhoz az arányokat itt találjátok.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

21886639_1832590506766186_1181519462_o.jpg

21886796_1832589730099597_762425728_o.jpg

21908356_1832589323432971_341771680_o.jpg

 

HABOS MÁKOS

A hétvégén hazamentünk Dániellel a családhoz. Nálunk pont szülinapozás volt szombaton, úgyhogy jól is jött a sütim. Otthon hamar elfogyott, ha nem hiszitek el, készítsétek el és meglátjátok. 

Hozzávalók:

  • 15 dkg darál mák ( cukrozott)
  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 30 dkg magozott meggy ( mindegyik félbevágva)
  • 4 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja, fele leve
  • meggy lekvár ( kb 1 kis befőttes üveg) 

Egy tálba összekeverem a lisztet, mákot, szódabikarbónát. Egy másik tálban összekeverem a vajat a kristálycukorral és a tojásoknak a sárgájával. A tojásos keverékhez keverem felváltva a lisztes keveréket és a tejet. Az egész masszába teszek 1 citromnak a háromnegyed reszelt héját valamint a meggyet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát, majd előmelegített 180 fokos ( légkeveréses) sütőbe tolom fél órára. Míg sül a süti elkészítem a tetejére kerülő tojáshabot. Ehhez habverős segítségével a tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdem felverni. Mikor már majdnem kemény, hozzáteszem a porcukrot, egy löttyintésnyi ecetet, a maradék citrom héját valamint a fél citromnak a levét. A középső réteghez a meggylekvárt leturmixoltam. A mákos alapra kerül egy jó nagy adag meggylekvár, egyenletesen elkenve. Erre kentem a tojáshabot. Díszítésként még a sütés előtt csepegtettem pár cseppet a turmixolt lekvárból és hurkapálcika segítségével mintáztam a habot. Így toltam be még 5 percre a 180 fokos sütőbe. FONTOS! mikor lejár a 5 perc a sütit ne vegyétek ki, még hagyjátok legalább 20 percet száradni. Tálalásnál már csak megszokásból kapott ez a süti is egy kis porcukrot.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

21171147_1805358199489417_296708784_o.jpg

21171130_1805357979489439_1767137936_o.jpg

21191194_1805358169489420_1034992403_o.jpg

 

FAHÉJAS KARAMELLSZÓSZBAN PÁROLT KÖRTE

Ugye ti is várjátok már az őszt? Hulló levelek, színes pulóverek, hatalmas séták és persze csodálatos lélekmelengető édességek fogyasztása. Nagyon szeretem az őszt, úgyhogy én már előre leteszteltem ezt a receptet, és azt kell, mondjam innentől kezdve mindegyik nap elkészíteném, mert annyira, de annyira finom. Nem kell hozzá nagy tehetség, sőt sok idő se, úgyhogy álljatok neki és készítsétek el ti is! 

Hozzávalók:

  • 2 db körte
  • 1 csésze víz
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál méz
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 löttyintésnyi habtejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • szeletelt mandula
  • pár csepp citromlé

Először is meghámozom a körtéket. Eltávolítom a magházát és a szárát, majd 4 cikkbe vágom. Egy edénybe teszem a vizet, kristálycukrot, mézet, fahéjat, sót, citromlevet, vajat. Az egészet összemelegítem. Mehetnek bele a körték. Lefedve, negyed óráig párolom. Az idő leteltével a körtéket kiveszem a léből, félreteszem. A fahéjas szószhoz öntöm a tejszínt, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben besűrűsítem. A már sűrű karamellszószba újra visszateszem a körtéket, forgatok rajtuk, hogy mindenhol körbevonja a karamellszósz és a legvégén szeletelt mandulával megszórom. Melegen tálalom. Magában is isteni és szerintem nem kell mellé semmi így a jó, de az édesszájúak felturbózhatják egy kis fagyival.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

21104059_1800684956623408_348092677_o.jpg

21081495_1800684693290101_1626625845_o_1.jpg

21125136_1800684429956794_181471913_o_1.jpg

 

 

 

 

CAMEMBERTES - ÁFONYÁS MASNI

Ezt a mennyei nassolnivalót a nagynénimtől lestem el. Nagyon klassz vendégváró szerintem. Egyszerű elkészíteni, ráadásul finom is. Ebben a hőségben tudom, nem sok mindenkinek van kedve sütni, de ha mégis vendégeket várnátok, vagy ti mentek vendégségbe és vinnétek valamit magatokkal, ez legyen az :) 

Hozzávalók:

  • fél db camembert sajt apróra kockákra felszeletelve
  • áfonyalekvár
  • olvasztott vaj
  • 6 db-os réteslap
  • 1 db tojás

A réteslapokat kiterítem, és ahogy össze van hajtva, a hajtás mentén két szélesebb csíkot vágok. Az így kapott csíkokat, 5-6 egyenlő négyzetre vágom. A "kockák" lapjait kettesével megkenem az olvasztott vajjal. Közepére egy pöttynyi áfonyalekvárt teszek, majd 1 db kocka camembertet. Az egészet feltekerem, és a két szélét lenyomom, majd összecsippentem. A kész masnikat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejüket felvert tojással megkenem. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. 15 perc elteltével kész is. Porcukorral meghintve, áfonyalekvárral és camembert sajttal tálaltam.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

20616259_1770681549623749_2106717856_o.jpg

20615093_1770682072957030_1149425283_o.jpg

20623014_1770681496290421_1596842234_o.jpg

CSODÁLATOS WHOOPIE PIE

Jajj ma csodálatos eső illatra ébredtem. Imádom bentről hallgatni, ahogy kopognak a kis esőcseppek, számomra megnyugvást jelent. Miután Dániel elindult a munkába, nem hazudok vissza feküdtem aludni, míg lejárt a mosás. Ébredés után a teraszra csücsültem egy nagy adag kávéval és csak élveztem az eső utáni levegőt. Aztán arra gondoltam, hogy még jobb legyen a hangulatom, készítek egy tucatnyi whoopie piet. 

Hozzávalók:

  • 113 g vaj + 100 g a krémhez
  • 210 g porcukor + 4 csészényi a krémhez
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 300 g joghurt
  • 280 g liszt
  • 46 g kakaó
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • fél csésze eper ( én fagyasztottat engedtem fel, levével együtt tettem bele)
  • kinder csoki és fehércsoki a díszítéshez

A vajat megolvasztom, majd hozzá keverem a cukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot és a tojást. Alaposan összekeverem. Ehhez szórom a lisztet, kakaót, szódabikarbónát. Az egészet biztonság kedvéért én egy robotgéppel is átkevertem, hogy ne legyen csomós. Előmelegítem a sütőt 180 fokra ( légkeveréses ). Míg melegszik a sütő elkészítem a tölteléket. A 100 g vajat habosra keverem, ehhez megy a 4 csésze porcukor majd a megolvasztott eper, és annak leve. Az egészet addig keverem míg krémes állagú nem lesz. Hűtőbe teszem, míg kisülnek a csokis korongok. A csokis masszából kiskanál, vagy habnyomó zsák segítségével kisebb köröket nyomok a sütőpapírral bélelt tepsibe. A süti 10 perc alatt készre sül. Sütés után a csokis korongokat kihűtöm, majd megtöltöm az epres krémmel. Azt is egyszerűbb, ha nyomózsákba tesszük, úgy könnyebb. Egyik korongra nyomok a krémből, majd egy másikkal befedem. A kis "szendvicsekre" már csak a díszítés vár. Én most fehércsokit olvasztottam rá, friss eper kockákkal és kinder csokival szórtam meg.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

20354026_1761808210511083_1997894102_o.jpg

20394611_1761808147177756_902953877_o.jpg

20394838_1761808007177770_1068503528_o.jpg

 

ÁFONYÁS-MANDULÁS PITE

Egy újabb csodálatos pite. Ezt a receptet egy régebbi bbc good food magazinba találtam. Nem kell sokat vacakolni, egy omlós tortaalap és bele a krém. Próbáljátok ki Ti is ezt a receptet.

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 185 g vaj 
  • 2 ek víz
  • 175 g cukor
  • 175 g mandula
  • 2 tojás
  • 250 g áfonya ( sajnos frisset nem sikerült beszereznem, ezért fagyasztottból készült, mindenképp felengedve tegyétek bele! ) 

Először a pite tésztáját készítem el. Ehhez, a 200 g lisztet és 100 g vajat összemorzsolom, majd 2 evőkanál vizet hozzáadva gombóccá gyúrom. A kész tésztát lisztezett felületen kinyújtom. Kivajazott tortaformába teszem. A töltelékhez ledarálom a mandulát. Tálba teszem a cukrot és a kissé felmelegített vajat, majd habosra keverem. Ehhez mennek hozzá a felvert tojások. Alapos keverés után már csak a mandulát rakom hozzá és az áfonya háromnegyedét. A pite alapot ( nehezékekkel, jelen esetben száraz babbal) 180 fokra ( légkeveréses ) sütőbe teszem 15 percig. Ha lejárt még sütöm öt percig de már a nehezék nélkül. Ha eltelt az öt perc a sütőt leveszem alacsonyabb fokra ( 170) Az elősütött tortaalapra teszem az áfonyás mandulás tölteléket és vissza teszem a sütőbe 50 percre. A kész sütit a megmaradt áfonyával és porcukorral tálalom.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

20251102_1752778991414005_1075313970_o.jpg

20257439_1752778554747382_723992701_o.jpg

20205524_1752778614747376_1866368708_o.jpg