LOVE CLOUDLET

MÁLNÁS MACARON

2017. március 20. - Bianka Eckert

Ma van a nemzetközi M A C A R O N nap.

O te jó ég, hogy én hányszor kezdtem bele és álltam neki macaront készíteni...Had ne mondjam, milyen sikerekkel. Tegnap azonban csupa elszántsággal, ismét megpróbáltam. Képzeljétek, olyan tökéletes macaronok születtek, hogy el se akartam hinni. Tanulság, hogy ne adjátok fel soha!

Hozzávalók:

  • 150 g tojásfehérje ( kb. 4 db tojásfehérje ) szobahőmérsékleten
  • 100 g kristálycukor
  • 180 g őrölt mandula
  • 270 g porcukor
  • 200 ml habtejszín
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • málna ízlés szerint
  • piros ételfesték

Először is előkészítem a sütőpapírral bélelt tepsit. A fehérjéket elkezdem habbá verni, közben a kristálycukrot apránként hozzá öntöm. Ekkor lehet hozzá önteni a színezéket, ha szeretnétek. Én miután lekapcsoltam a gépet, alaposan átforgattam a fehérjét, hogy elérjem a kellő színt. Most következik a macerásabb rész, legalább is nekem ez volt a legpepecselősebb. A porcukorhoz keverem az őrölt mandulát, alaposan összeforgatom. Ezután az egészet egy másik tálba szitálom. A szitán fennmaradó mandulaszemeket pedig az örlő edénybe teszem, és megint darálok rajta. Ez így megy addig, amíg el nem fogy a mandula. Amikor kész a cukros-mandulás keverék, egy spatula segítségével hozzá keverem a tojáshabot. Jobb, ha több részletbe keveritek hozzá, úgy simábbra tudjátok keverni a masszát. A már egynemű keveréket, habzsákba kanalazom és pici korongokat nyomok a sütőpapírra, egymástól távolabb ugyanis még nőnek kicsit sülés közben. A kinyomott korongokat fél óráig száradni hagyom. Ekkora bekapcsolom a sütőt 160 fokra ( légkeveréses ) . Mikor lejárt a fél óra pihenés és a sütő bemelegedett, a macaronokat 10 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni. Míg hűlnek a macaronok, elkészítem a krémet. A habtejszínt a vaníliás cukorral  felverem és hozzá keverem a málnát. Jól összedolgozom. Már csak az összeállítás van hátra. Én a krémet egy kis kanál segítségével teszem a macaron lapra, és borítom be egy másikkal. Tálalásig hűtőbe teszem.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

17407742_10210436532481945_740727250_o.jpg

img_20170319_155607.jpg

17431045_10210436532881955_191721300_o.jpg

 

KRUMPLIS POGÁCSA

Tegnap átjöttek a mamáék, meg unokaöcsiék. Nálunk volt az ebéd. A mama meglepett minket egy nagy adag kelt ostoros kaláccsal, én meg megleptem őket krumplis pogácsával. Anyu gulyáslevest főzött, úgyhogy pont passzolt mellé ez a könnyed kis pogácsa. Mi tejföllel és sajttal esszük, de aki édesebbre vágyik az lekvárral is eheti, ugyanis a tésztája, se nem édes, se nem sós. A recept az egyetlen és utánozhatatlan Horváth Ilona szakácskönyvből származik.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 főtt burgonya
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
  • langyos tej
  • olaj a sütéshez

Az élesztőt egy kevés langyos tejbe, csipet cukorral megkelesztem. A liszt közepébe teszem a tört burgonyát, a felfuttatott élesztőt, az olajat, a csipet sót és annyi langyos tejet, hogy a tésztánk lágy legyen és összeálljon. A tészta tetejét belisztezem, és letakarom egy konyharuhával, majd meleg helyen duplájára kelesztem. A megkelt tésztát, lisztezett felületen kinyújtom, és tetszőleges ( én most kisebb korongokat) szaggatok. A kis pogácsákat forró olajba teszem, majd készre sütöm. A kész burgonyás pogácsát tejföllel és sajttal tálalom.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

17373389_1589181621107077_566118483_o.jpg

17342221_1589181624440410_1597552445_o.jpg

17357590_1589181634440409_854280571_o.jpg

PAVLOVA

Ahh volt egy kisebb kihagyás, bocsánat. Bölcsi mellett nem sok időm volt sütni, hogy őszinte legyek. Nem, mint ha nem kárpótoltak volna a kicsik. Most, hogy vége a gyakorlatnak, visszatértem a konyhába. Fogadjátok sok szeretettel az első pavlova tortám.

Hozzávalók:

  • 4 db tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g porcukor
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • 1 kiskanál fehérborecet
  • pici só
  • 200 ml habtejszín
  • málna díszíteni ( fagyasztott ) 
  • szeletelt mandula

A sütőt előmelegítem 160 fokra ( légkeveréses) . A tojásokat ketté választom, majd a fehérjét egy csipet sóval elkezdem habbá verni. Folyamatos keverés közben, hozzáadagolom a kristálycukrot, ecetet. Amikor a hab már kemény, lekapcsolom a gépet és egy spatula segítségével hozzákeverem a porcukorral elkevert keményítőt. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem ( kört formázok, kanállal a közepét picit lelapítom. ide fog kerülni a tejszínhab) A sütőt vissza veszem 100 fokra, majd beteszem a pavlovát másfél órára sütni. Többször kinyitom a sütőt, hogy távozhasson a gőz és száradjon a habcsók. Másfél óra múlva a sütőt kikapcsolom, majd résnyira kinyitom és így is szárítom a pavlovát minimum egy fél órát. Amíg szárad a habcsók, felverem a tejszínt nem túl keményre, hogy lehessen kenni. A pavlova tetejére helyezem a krémet és rászórom a málnaszemeket, szeletelt mandulát. Mindenki azzal díszíti amivel szeretné.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

17342076_1585489738142932_206512054_o.jpg

17274046_1585489771476262_855702532_o.jpg

17310760_1585489744809598_1349484061_o.jpg

 

RAFFAELLO SZELET

Ugye ti is örültök a napsütésnek? Olyan szuper, hogy végre jó idő van. Ilyenkor mégjobban szeretek sütni. Mivel itthon rengeteg kókuszreszelék volt, ezért ma abból készítettem süteményt. Süssétek meg ti is.

Hozzávalók: 

  • 4 tojás
  • 40 dkg cukor
  • 13 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg rétesliszt
  • másfél csomag sütőpor
  • 4 dlt tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg vaj
  • szeletelt mandula és kókuszreszelék a süti tetejére

A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét kemény habbá verem 20 dkg cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a liszttel elkevert sütőport és kókuszreszeléket. A kész masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, elegyenlgetem majd 180 fokos ( légkeveréses ) 20 perc alatt készre sütöm. A krémhez kikeverem a tojássárgájákat a cukorral, vaníliás pudingporral és a tejjel, majd lassú tűzön besűrüsítem. A krémet kihűtőm, majd hozzákeverem a vajat. Ez a krém megy rá a már kihűlt, kókuszos piskótára. A süti tetejét alaposan bevonom kókuszreszelékkel és megszórom szeletelt mandulával. 1 órára hűtőbe teszem, majd tálalom.

Ui: A cukor mennyiséget tekintve, kissé édeskés ez a süti, így aki nem szereti annyira az mérsékelje a cukor adagot.

Jó nassolást, B.♡

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

img_20170204_153537.jpg

img_20170204_153820.jpg

 

MELEG TÚRÓTORTA

Hozzávalók:

  • 75 dkg túró
  • 20 dkg vaj
  • 4 tojás szétválasztva
  • fél csomag sütőpor
  • 6 ek gríz
  • 1 citrom reszelt héja + a leve
  • 20 dkg cukor

A sütőt előmelegítem 175 fokra. Habbá verem a tojásfehérjét, majd félre teszem. Habosra keverem a cukrot, a vajjal és a tojással. A tojásos masszához adagolom a széttört túrót, a sütőport, a sót, a citrom háját és levét valamint a grízt. Alaposan összekeverem.  A túrós keverékhez óvatosan hozzáforgatom a fehérjét és egy kivajazott tepsibe öntöm. Spatulával elegyengetem. A tortát 1 óra alatt készre sütöm. Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó nassolást, B.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!16266299_816462638491690_2854606467953315111_n.jpg

p1060766.JPG

TÖLTÖTT FÁNK

I M Á D O M, I M Á D O M, I M Á D O M a fánkot! Minden formában. Legyen töltött, üres, lyukas, csokival leöntve vagy színes cukorkával díszítve. Ez az egyetlen édesség amiből kilószámra megtudok enni. Soha nem fogom megunni az egyszer biztos. Most egy töltött változatot hoztam Nektek. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • egy egész kocka élesztő ( 50g)
  • 50 g cukor
  • 250 ml tej
  • csipet só
  • 4 db tojássárgája
  • lekvár vagy egyéb amivel tölteni szeretnéd
  • olaj a sütéshez

A tejet picit felmelegítem egy kevés cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyre, félreteszem. A liszthez adom a maradék cukrot, a sót, a 4 db tojássárgáját  Ehhez az egyveleghez öntöm a felfuttatott élesztőt is. Az egészet robotgép segítségével addig dagasztom, míg egy szép sima tésztát nem kapok. Ha nincs olyan funkció a gépeteken kézzel elég alaposan összedolgozni. A tésztám konyharuhával lefedve fél órára magára hagytam, hogy szépen megnőjön. Fél óra elteltével, a megkelt tésztát lisztezett munkalapra öntöm. Fél cm vastagságúra kinyújtom és egy pogácsaszaggató segítségével kis köröket készítek. A fánkokat közepes lángos sütöttem. Mikor az olaj felhevül, mennek is bele szép sorjában a fánkok. Mikor bekerült a fürdőbe az első kör, lefedem őket egy - két percre. Mikor szép aranybarna fordítok egyet a fánkokon még pár perc és kész is. Papírtőrlőre szedem őket. A fánkokat még melegen megtöltöm egy habzsák segítségével lekvárral, tetejüket porcukorral megszórom.

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

p1080058.JPG

p1080060.JPG

p1080074.JPG

BÉCSI TÚRÓS PALACSINTA

Anyu tegnap délután azzal az ötlettel rukkolt elő, mi lenne, ha vacsorára palacsinta lenne? Természetesen nagyon tetszett az ötlet. Én személy szerint a kakaósért és a túrósért vagyok oda. Kicsit variáltunk és most a túrós palacsintákat a sütőben sütöttük. Nekünk nagyon ízlett, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

  • 6-7 hagyományos palacsinta
  • 50 dkg túró
  • 4 tojás
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej

Megsütjük a palacsintákat. A túrós töltelékhez a túrót, villával összetördelem. Ehhez megy 3 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, a citrom reszelt héja és a porcukor. Alaposan összekeverem. A 3 fehérjét, habbá verem és a tojássárgájás masszához keverem. Az így kapott töltelékkel töltöm meg a palacsintákat. Egyesével mindegyiket feltekerem, majd három részbe vágom. Kivajazott sütőformába ( én most kerámia tálat használtam) a palacsintákat egymásra dönve fektetem. 1 dl tejben elkeverek egy egész tojást és 1 csomag vaníliás cukrot, majd a palacsintákra öntöm. 200 fokra ( légkeveréses ) előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sül a palacsinta. Tálalás előtt porcukorral megszórom és tejfölt kínálok mellé.

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

15967133_1495663087125598_839753090_o.jpg

15942365_1496678320357408_924307083_n.jpg

15970623_1496678313690742_994980027_n.jpg

CSOKITORTA

Az a helyzet, hogy nem szeretem a csokitortát. Nem is szoktam készíteni csak, ha nagyon muszáj. Na hát pont volt egy alkalom, ugyanis anyu barátnője kért tőlem egy szülinapi tortát. Ő csokisra gondolt, én meg nem mondhattam nemet. Így készült az elő csokitortám.

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 150 g porcukor
  • 30 g holland kakaó
  • 70 g rétesliszt
  • 4 dl tejszín
  • 50 g cukor
  • 100 g étcsoki
  • 1 zacskó habfixáló

A csokikrémhez a tejszínt felmelegítem a cukorral és az étcsokival addig keverem míg az egész sima nem lesz. Csoki szálak sem lehetnek benne, úgy lesz szép a krém. Ha kész, egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap 1 habfixálóval felverem. A piskótához ketté választom a tojásokat. A sárgáját habosra keverem a porcukorral, kakaóval. Ehhez öntöm a lisztet és simára keverem. A fehérjét habbá verem, majd óvatosan a lisztes masszához keverem. Kivajazott, kilisztezett formába öntöm és 175 fokon ( légkeveréses ) 30-40 percig készre sütöm. Sütőből kivéve kihűtöm, majd három részre vágom. A lapok közé kerül a krémből. Nekem még bőven maradt úgyhogy én a külsejét is bevontam. Áfonyával díszítettem.

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

15822730_805687046235916_4589547112367907450_n.jpg

CSOKIS-NARANCSOS GYÜMÖLCSKENYÉR

Ezt a finomságot még karácsonyra készítettem. Azért nem tettem fel eddig, mert apuéknak és anyóséknak is ezzel készültem, és nem szerettem volna lebukni. Igaz már véget ért a karácsony, de szilveszter előtt még simán elkészíthetitek egy kis kényeztetésnek. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 2 db narancs
  • 10 dkg étcsoki
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt 

A vajat a porcukorral habosra keverem. Egyenként hozzákeverem a tojásokat, az egyik narancs reszelt héját, az aprított csokit, a sütőport és a lisztet valamint az apró darabokra vágott narancsot. ( kifilézve, a fehér hámréteget leszedve) . Alaposan összekeverem az egyveleget és a jól kivajazott,lisztezett formába( kenyérforma, őzgerinc) öntöm. Én most két kisebb formába sütöttem ezt az adagot de nyilván lehet egy nagyba is az egészet. A süti 160 fokra előmelegített ( légkeveréses) sütőbe kerül 50-55 percre. Én sütés után kiborítottam és egy rácson hagytam kihűlni. Mivel két kis kenyeret készítettem, két féle díszítést kaptak. Az egyiken egy narancsmáz ( porcukor kikeverve narancslével) a másikon pedig sima tortabevonó volt. Lehet, csokiba mártott naranccsal is díszíteni, vagy diákcsemegével igazából ízlés dolga. 

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

15672894_803114903159797_2480053323817756814_n.jpg

15538653_377518142610549_2332914454368354304_n_1.jpg

 

 

 

 

MANDULÁS BISCOTTI

Már csak egy nap van vissza karácsonyig! El se hiszem, már csak a hónak kellene esnie.. Egy szuper egyszerű és az utolsó pillanatban is elkészíthető sütit hoztam ma nektek. Szerintem nem csak az ünnepi asztalon mutat jól, de ajándéknak is nagyszerű!

Hozzávalók:

  • 50 g vaj 
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 300 g liszt 
  • 2 marék mandula kisebb darabokra vágva
  • 1 kiskanál sütőpor

A vajat a cukorral habosra keverem. Ehhez adom egyesével a tojásokat, majd alaposan simára keverem. Ha sima a massza, óvatosan hozzáforgatom a lisztet, sütőport és az apró darabokra vágott mandulát. Rúdat formálok belőle és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. 175 fokon ( légkeveréses) sütöm 30 percig. Lanygosra hűtöm a rudat, majd újjnyi vastagságú szeletekre vágom és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A sütőbe, 140 fokon ( légkeveréses ) sülnek 10 percig az egyik oldalon, majd megforgatva még 10-et a másik oldalon. A kész keksz tökéletes kávéhoz és teához egyaránt. Jól zárt dobozban több hétig eláll. 

Jó nassolást, B.♡ 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon,  illetve Instagramon is!

15697042_1455634964461744_728149421_o.jpg

15696812_1455634961128411_1340543350_o.jpg